Många väljer att spendera jul- och nyårsledigheten på resande fot med skoter och skidåkning. Du vill kunna fokusera helhjärtat på familjen och de roliga stunderna i backen, inte sitta och oroa dig för huset där hemma.

Grannsamverkan

Innan ni reser iväg kan du prata med grannarna. Berätta om era planer, när ni åker och kommer hem. De kan hålla utkik efter okända personer och bilar på er tomt och ringa ifall de ser något suspekt. Om de är villiga att gå in med er post och styra fram soptunnan behöver du även ha en nyckel att låna ut. Prata gärna med fler än en granne så du har många ögon på huset.

Städ innan ni kommer hem

Vill du göra hemkomsten lite lyxigare kan du boka in en genomstädning av huset dagen innan eller samma dag som ni kommer hem. En engångsstädning kostar några tusenlappar men är värt det då du slipper komma hem till damm och instängd doft. Städfirmor som Nox AB kan genomföra olika sortens städuppdrag och behöver bara göra ett snabbt hembesök och kopiera en nyckel för att kunna sätta igång. Kom alltså ihåg att boka in ett hembesök innan ni åker. Kommer du på det i efterhand kan du inte få ett fast pris men en indikation beroende på vad som ska göras och hur stort huset är.

Larm

De skymda fönstren och dörrarna på huset är inbrottstjuvens främsta val. De vill inte synas från vägen. Om du inte har ett larm installerat kan du köpa enstaka delar och koppla ihop till ett mindre system. De dyrare varianterna meddelar via SMS om larmet går och andra kan kontakta ett vaktbolag eller brandkåren åt dig. I hopp om att jaga bort tjuvar kan du fästa larm på de dolda dörrarna och fönstren i huset. Larmet börjar tjuta om låset går sönder eller om fönsterglaset krossas.