Att åka skidor hör till ett av mina största fritidsintressen och passar perfekt nu efter nyår när vädret väl börjar arta sig och inte är så attans bångstyrigt längre. Att ta bilen till skidstadion, hoppa på elljusspåret som i princip bara ligger runt knuten, eller att packa med sig skidutrustningen i skoterpulkan och fara ut, hör till några av årets höjdpunkter.

Skidtur

Vikten av att valla

Något som är värt att ägna litet extra tid och preparation inför är vallan. Många som inte är så flitiga skidåkare, men som ändå gillar att ge sig ut i spåren någon gång per år, har en tendens att förbise vikten av skickligt vallade skidor och vilken otrolig inverkan vallningen har för helhetsupplevelsen. Om dina skidor har bra fäste i uppförsbackarna och ett fint glid både i nedförsbackarna och på flack mark, är åkningen många gånger roligare än med ett par som är bakhala och som dessutom suger fast i spåren.

Att tänka på

Vallning är såklart en hel vetenskap i sig och professionella skidåkare har ett helt vallateam bakom sig. De servar åkarna utifrån den dagens förutsättningar, med flertalet olika skidor och valla utifall att vädret före en tävling skulle råka skifta. Det är såklart överdrivet för någon som nöjesåker några gånger per år, men inte att glömma bort vallningen i sin helhet.

Man brukar tala om två typer av valla. Fästvalla och glidvalla. Båda typer plus fler artiklar rörande vallning finns enkelt att finna på vallashopen.se och där kan du även läsa mer om dessa två typer av valla. Vallashopen erbjuder även vallservice om du hellre väljer att leja bort arbetet, men kräver tyvärr att du självmant lämnar av skidorna för vallning i Timmersdala, mellan Skövde och Mariestad, där verkstaden finns belägen. De är dock inte ensamma om att erbjuda vallning och även om du till exempel införskaffat valla genom vallashopen, eller från något annat ställe, finns det ofta i den stad du bor någon sportaffär som gärna tar sig an uppgiften.