En av de mest populära vinteraktiviteterna i Sverige är ishockey, både vad gäller åskådande och vad gäller utövande. Trots att det är en relativt dyr sport så har det kommit bli något sånär en folksport.

Hockey

Börja med hockey

Att börja med hockey är något som många gör i ung ålder. Det är förstås fullt möjligt att börja även i senare ålder, men den lite bistra verkligheten är att det då inte riktigt finns samma utbud av klubbar. Det kan vara svårt att passa in någonstans om man som 18-åring vill börja med hockey om man aldrig någonsin spelat tidigare – men omöjligt är det inte. Vanligast är dock att man börjar i yngre ålder.

Vi nämnde att hockey är en relativt dyr sport men att testa på brukar oftast vara gratis och därefter en mindre summa för att få delta resten av träningstillfällena. Skridskor samt skydd brukar gå att låna på plats, alternativt gå att köpa billigt i begagnad form. Det vi pratade nu var alltså det man kallar för skridskoskola och gäller oftast för barn mellan fem och tio år.

Informationen hittade vi på IK Oskarshamns hemsida, där man också skriver att skridskoskola är något man ser lite som att lära sig att cykla eller att gå på simskola – men att lära sig att åka skridskor då. Det är för många något som blir den första kontakten med idrott och glädjen att spela i ett lag med andra kompisar.

SHL – En av världens bästa hockeyligor

En anledning till att hockey är så populärt här är att vi har en högstaliga, SHL som normalt anses tillhöra en av de bästa ligorna i världen. På senare år har också kvaliteten i andradivisionen, Hockeyallsvenskan kommit att förbättras markant. Med några matcher in på årets säsong så har det pratats om att det är den högsta nivån någonsin och att de lag som får kvala sig kvar i SHL till våren kommer inte att få det lätt.

Nämna IK Oskarshamn är för övrigt en av de klubbar vars A-lag håller till i Hockeyallsvenskan. Och trots en lite knackig start med bara två segrar på fem matcher så tycks oddsexperterna vara eniga om att Oskarshamn har en hyfsad chans att placera sig bra och till och med ha möjlighet att nå kvalspel. Men som sagt så är årets liga tuffare än någonsin förut så ska man lyckas så blir det ingen lätt resa.

När vi ändå håller på och talar om IK Oskarshamn så kan vi passa på att bjuda på ett inlägg från lagets tränares Twitterkonto. För Fredrik Söderström, som han heter, är den odiskutabelt roligaste hockeytränare i Sverige. Åtminstone på Twitter.