Även om solen fortfarande värmer och temperaturerna på sina håll kan vara ganska höga är sommaren över för den här gången. För många börjar längtan efter vintern och dess sporter bli starkare. Förutom den största lagsporten, ishockey, är det många i Sverige som ägnar sig åt de största individuella vintersporterna: slalom och längdskidåkning.

Slalom

Många svenskar ägnar sig åt utförsåkning och det verkar som att sportens popularitet bara ökar. För den som är nybörjare kan det se väldigt svårt ut, men det brukar inte vara några problem att snabbt lära sig att åka. Det enklaste är att ta en nybörjarkurs. Om du är osäker på hur ofta du kommer att åka är det en bra idé att hyra utrustning i början.

Nybörjartips

En person som är rädd för att ramla blir stel och då ökar ironiskt nog risken. Försök istället att vara mjuk och följsam i kroppen. Ett annat vanligt nybörjarmisstag är att luta sig bakåt, vilket medför att det blir svårt att ha kontroll över skidorna.

Längdskidor

Längdskidåkning

Det finns två åkstilar inom längdskidåkningen: fri samt klassisk stil. Det lättaste är om du börjar med den klassiska. Tekniken kan enklast beskrivas som att du är ute och går med stavar, fast du glider istället.

Håll balansen

Liksom vid utförsåkning är det viktigt att inte vara för stel i benen. Böj lätt på dem för att kunna hålla balansen.

Köpa skidor

Vänd dig gärna till en expert när du ska välja skidor. Det är nämligen flera saker att ta hänsyn till; bland annat din längd och vikt. Köp också ett grundpaket med valla för att få bästa möjliga glid och fäste. Oavsett om du åker längdskidor eller satsar på utförsåkning så kan du hitta skidor, pjäxor och annan utrustning samlat online hos Länna Sport, som även har kunnig personal ifall du har frågor.

Stavar

Stavarna för klassisk skidåkning ska vara lika långa som din längd minus 15 procent.

I den här artikeln kan du se fler tips om vad du bör tänka på.